BLOG PIZZA WEDSTIJDEN CHEF SERGIO BANDELLI

HAKVOORT PIZZAWEDSTRIJD 2002 EMMELOORD

Na de pizzawedstrijd van hakvoort in 2000 besluit ik opnieuw deel te nemen dit wedstrijd emmeloord 2jaar. Deze keer doen we met drie personen mee. Dit om meer kans te hebben om met ons bedrijf in de prijzen te vallen. Deelnemers namens Dolomiti zijn buiten mezelf, onze pizza assistent Jaap Beemster en mijn vrouw Gerda Bandelli. Jaap alias Japio, versterkt al een aantal jaar ons team, is een hardwerkende scholier en we zijn erg blij met hem. Jaap is altijd goed gehumeurd en een fijne collega. Naast Jaap verwacht ik ook nog wel concurrentie van mijn vrouw Gerda. Ik mag mijn borst wel natmaken voor deze wedstrijd.

Voordat de wedstrijd begint in januari, zijn we al een hele periode aan het trainen op de zaak. Gerda en Japio gaan zich inschrijven bij de Fantasia’s en ik schrijf me in bij de pizza Classica. Jaap houdt erg van geitenkaas en honing en gaat met dit idee aan de slag. Veel gasten in het restaurant worden zijn proefkonijn voordat het uiteindelijke pizza-resultaat wordt vastgesteld. Natuurlijk ben ik erg blij met Japio’s keuze “de pizza Capitana”, ik zie zijn idee wel zitten. De pizza Capitana is tegenwoordig ook op onze menukaart te vinden.

Gerda oefent voor de pizza Atlantica. Haar idee is om een pizza te maken met gamba’s. Het is haar bij andere wedstrijden opgevallen, dat veel pizza’s belegd worden met vlees of groenten. Een goede strategie dus, gelooft zij. Bij Gamba’s hoort natuurlijk knoflook en een beetje spaanse peper, deze ingrediënten proef je op haar pizza. Net zoals de Capitana staat de Atlantica tegenwoordig op het menu.

Na een maand intensief oefenen beginnen we met goede moed aan de wedstrijd in Emmeloord. Ons deeg ziet er goed uit, is goed uitgerust en onze ingrediëntenlijst krijgt een dubbelcheck. De zaak is vandaag dicht, dus we hoeven niet steeds op ons klokje te kijken. We kunnen er lekker de tijd voor nemen, geen stress, alleen gezonde wedstrijdstress. Aangekomen in Emmeloord, schrijven we ons in en krijgen een wedstrijdnummer. De concurrentie is groot. Er zijn een kleine dertig deelnemers en er heerst een enorme saamhorrigheid, ondanks dat het een competitie is. Dit soort dagen zijn evenementen waar je met je collega’s ervaringen uitwisselt en van elkaar leert, goed opletten dus.

Nog even en dan zijn we aan de beurt. We mogen achter elkaar onze pizza presenteren. Ik merk bij Japio en Gerda dat de zenuwen gaan op spelen. Zij hebben niet eerder meegedaan aan dit soort wedstrijden, ze zitten in over de oven en temperatuur en Gerda hoopt dat ze het redt binnen de gestelde tijd. Natuurlijk kan ze dat….ze helpt ons regelmatig in de keuken op zondag, tijdens de spits. Ik ben hardsticke trots op mijn collega en vrouw en ben blij dat ze ook durven mee te doen. Stoer ook van Gerda, want ze is de enige dame tussen al die druktemakers.

Japio en Gerda gaan supergoed. De presentatie ziet er mooi uit en de jury lijkt erg te genieten van de smaken. De pizza’s hebben een mooie kleur, zijn van onderen goed gebakken en storten niet in elkaar zodra je een punt optilt. Complimenten dus. Zelf was ik minder tevreden over mijn pizza Margherita, hij was niet zo mooi rond als ik gewend ben.

Na een aantal uurtjes wachten wordt de score bekend gemaakt. Je raadt het nooit, de pizza van Jaap verdient de eerste prijs en de Atlantica de derde prijs. Topprestaties, helemaal goed…… ik ben gewoon verslagen door mijn vrouw en Jaap, daar gaat mijn reputatie, ik ben bang dat ik dit nog heel lang ga horen…hahaha. We nemen twee grote bekers mee naar huis en sluiten de dag blij en voldaan af. Nu weer terug naar huis over de afsluitdijk.

A Presto….
Ciao

Sergio Bandelli


1e Festival Internationale Della Pizza – Fiera Di Roma 17-18 Febbraio 2003

Tijdens de beurs in Rome op 18 februari 2003 heeft onze ambassadeur Chef Pizzaiolo Sergio Bandelli deelgenomen aan de pizzawedstrijden georganiseerd door A.P.I.( Ass. Pizzeria Italiane). Hieronder zijn verslag van deelname destijds.

cucina italiana romeAls lid van Horeca Italiana, een branche-organisatie die de “echte” italiaanse restaurants vertegenwoordigd en voorziet van een kwaliteits keurmerk, doe ik samen met de heer Natale mee aan de pizzawedstrijden in Rome. Raffaele Natale, ken ik al jaren. We hebben elkaar leren kennen op de eerste pizzabakwedstrijd waar ik aan deelnam in Emmeloord in 2000. Raffaele is voorzitter van de branche-organisatie Horeca Italiana en heeft een succesvol restaurant met kookstudio in Deventer genaamd Cucina-Italiana. API heeft Horeca Italiana uitgenodigd mee te doen aan de wedstrijd in Rome. Raffaele benaderde mij samen met hem een team te vormen namens Nederland. Ik voel me zeer vereerd mee te mogen doen. De Pizzabakkers vertegenwoordigen de volgende landen zijn: Spanje, Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Nederland en België.

Op maandag vliegen we met Alitalia van Amsterdam naar Rome. Na een korte vlucht van een uur en drie kwartier, stappen we uit in Rome en nemen vanaf de luchthaven een taxi naar de beurs. Het is nog een ritje van 20 minuten met de taxi naar de Beurs van Rome. Tijdens de taxirit vangen we een glimp op van het Colosseum, Vaticaanstad en zwaaien nog even naar De Paus. We haasten ons naar de betreffende hal om te kunnen deelnemen aan het eerste wedstrijdonderdeel namelijk de pizza Classica of terwijl de Margherita. Raffaele en zijn vrouw Geke treffen we aldaar. Zij zijn een dag eerder vertrokken, omdat ze betrokken zijn bij de organisatie van de wedstrijd. Het deeg en de meeste ingrediënten zijn door Raffaele verzorgd. We schrijven ons beide in voor twee onderdelen namelijk Classica en Fantasia. Vandaag maken we ieder een klassieke Margherita pizza en morgen gaan we voor de Fantasia´s. De klassieke pizza´s gaan bij ons beide goed en komen mooi de oven uit. Bij het snijden van de pizza, blijft de punt mooi rechtop staan.

De volgende dag is het tijd voor de presentatie van onze pizza Fantasia. We hebben en korte nacht gehad, want we zijn met alle pizzabakkers op stap geweest naar een nachtclub in Rome. Even een paar espresso´s en we zijn er weer. Raffaele presenteert de pizza 4- Verdure. Een vegetarische pizza, met seizoensgroenten, heerlijk gemarineerd met knoflook, olijfolie en zeezout. De groenten hebben een pure smaak en zijn niet over elkaar heen belegd, het idee zoals bij een 4- Stagioni. Ik ben van plan een dessertpizza te presenteren. Als topping gebruik ik een bosvruchtensaus met verse mascarpone. Gedurende de tijd dat mijn pizza in de oven ligt, flambeer ik rood fruit met grappa. De pizza wordt gepresenteerd met geflambeerd fruit, italiaans ijs, vanillesuiker, slagroom en verse mint. Echt een plaatje als ik het zelf zeg. De jury lijkt erg onder de indruk van beide pizza´s. Die avond genieten we van de Cucina Romana en bezoeken een theater. Nu nog 1 nachtje slapen en weten we of we in de prijzen zijn gevallen.

Wat een topper onze dessertpizza valt in de prijzen. We worden beloond met de derde prijs en mogen de Pulcinella D´oro in ontvangst nemen. Erg trots en zeer voldaan stappen we weer het vliegtuig in met onze zware troffee.

A presto in Hamburg,
Ciao

Sergio Bandelli


PIZZA BENELUX 2012 TE ANTWERPEN

Het is al weer een aantal jaren geleden dat ik meegedaan heb aan een pizzawedstrijd. De afgelopen jaren heb ik meerdere malen meegedaan aan kookwedstrijden,  oa  in Zwolle en Emmeloord. Op beide wedstrijden ging het om a la minute koken. Dit houdt in dat je vanuit een verrassingsbox, een driegangen menu kookt binnen een bepaalde tijd. Je werkt met rauwe produkten en kunt niets voorbereiden. Gelukkig hebben deze wedstrijden me mooie prijzen opgeleverd, heb ik redactionele aandacht kunnen behalen en mijn gasten hebben kunnen ervaren dat onze keuken en kwaliteiten heel divers zijn.

Middels een mailingcampagne werd ik op de hoogte gesteld van deze pizza beneluxpizzawedstrijden. Deze wedstrijden zijn onderdeel van GiroPizza en de besten gaan door naar Parma. Na zo’n lange tijd heb ik echt weer zin om mee te doen en krijg de smaak weer te pakken. Ik besluit me in te schrijven en ga aan de slag met een idee.

Heel lang hoef ik niet na te denken, het is zo klaar als een klontje. Ik ga een hardloper van onze menukaart presenteren, namelijk onze pizza Tramonto. Deze pizza wordt als de pizza Classica, dus de Margherita gebakken, en daarna belegd met oa carpaccio van de ossehaas. Deze pizza is heel populair in ons restaurant en we kunnen daar heel veel mensen blij mee maken. Mijn motto voor deze wedstrijd is; “waarom moeilijk doen, als het makkerlijk kan.” Veel voorbereiden en brainstormen hoef ik dus niet voor deze wedstrijd.

Met de wedstrijd is in aantocht, rijd ik naar Antwerpen en mijn vrouw gaat mee als fotograaf en steun en toeverlaat. Er zijn 25 deelnemers aan deze pizzawedstrijd. De éné pizza nog mooier dan de andere. Dan begint de twijfel toch toe te slaan……kan ik het nog wel? Het is al weer zo lang geleden dat ik meedeed. Maar mijn vrouw zegt dat ik niet moet zeuren, “je hebt jarenlange ervaring, bent professioneel, je pizza is fantastisch en smaakt heerlijk” . Die steek ik dan maar in mijn zak, denk ik.

Gelukkig krijgt mijn vrouw gelijk. Mijn deelname gaat erg goed, mijn pizza is fantastisch en ik beland op de vijfde plaats. Het mooiste is nog dat de deelnemers die onder de 10e plaats zijn beland, mogen  participeren aan de wedstrijd GiroPizza Mondiale in Parma in April. Dat is echt fantastisch, dat betekent dat ik daar heen mag.

Mijn dag kan niet meer stuk. Ik raak nog aan de praat met een jurylid Danilo die betrokken is bij de organisatie van de wedstrijden. We wisselen ervaringen uit en ik vertel over mijn Dessert-pizza in Rome, die goed scoorde. Danilo vertelt dat hij straks in Parijs weer actief zal zijn tijdens een wedstrijd. Als ik zin heb mag ik daar mijn Dessertpizza demonstreren. Misschien wel erg leuk om nog even naar Parijs te gaan? We zullen zien?

Nu weer de auto in met een geweldige ervaring rijker,

A Presto….
Ciao

Sergio Bandelli


GiroPizza Amsterdam Jan 2014

Tijdens de Horecava in Amsterdam op donderdag 16 januari 2014 heeft onze ambassadeur Chef Pizzaiolo Sergio Bandelli ism Chef Willem Deinum deelgenomen aan de voorrondes van GiroPizza.

Ik ben door Marleen Kolijn, Product Manager Food-Service, benaderd om tijdens de Horecava op de stand van Dr. Oetker de bezoekers van de Horecava kennis te laten maken met de PlaatPizzaBasis. Een moie plaatpizzabodem die de gebruiker zelf kan beleggen. Tijdens de Horecava vindt er voor de eerste maal een pizzawedstrijd plaats en Marleen attendeert mij hierop. De inschrijving wordt een feit in ik begin me een maand voorafgaande aan de wedstrijd samen met Willem voor te bereiden op de deelname.

Chef Willem Deinum heeft de pensioengerechtigde leeftijd, maar de horeca niet
missen. Deinum heeft jaren aan nationale en internationale kookwedstrijden meegedaan en is 25 jaar eigenaar geweest van restaurant De Taveerne in Wijdenes en Deinum’s Catering-service. Omdat Deimum zijn vak als hobby ziet vond hij het erg moeilijk om te stoppen. Vandaar dat Deinum nu een Horeca-advies &ondersteuningsbureau runt. Vanuit deze hoedanigheid ben ik in contact gekomen met Deinum en heb ik hem benaderd om samen aan een aantal pizzawedstrijden mee te doen, waarvan de eerste in Amsterdam straks.

Het idee voor onze pizza Pollo e Mango is ontstaan door één van de populairste voorgerechten op Deinums menukaart destijds. De bedoeling is om de smaak van dit voorgerecht te presenteren op een pizza. Het was een voorgerecht met gerookte kip en mango en met deze twee ingrediënten gaan we aan de slag. We vragen ons af of het leuk zou zijn om ons te onderscheiden met verschillende deegkleuren et toppings en testen met spinazie en rode biet om een rode en groene pizzabodem te krijgen. Bijvoorbeeld een rode pizza (gemaakt met het lekvocht van bieten) met een groene topping van spinazie en mascarpone of een groene pizza (van spinazie) met een rode topping. De resultaten zijn best aardig en we informeren onszelf bij de wedstrijdorganisatie in Italië of het toegestaan is om smaakaddities te mogen toevoegen aan het pizzadeeg. Nou, we komen van een koude kermis thuis, want we krijgen te horen dat dit niet is toegestaan. Verdorie, hadden we dat maar eerder geweten, we zijn weer een week verder.

Een week later testen we weer verder, het wordt een witte pizzabodem met een groene topping. Verder hebben we het over de presentatie en gaan we aan de slag met twee kleine amuses voor op de pizza met kaaskoekjes daarop.
Het resultaat is uiteindelijk voortreffelijk. Het is een heerlijke pizza, lekker fris door de mango met een klein picant smaakje voor het agrodolce effect. Willem gaat huis op zijn werkplaats aan de slag en maakt en mooi houten pizza-plateau in de vorm van de laars van Italië. Ook is de rolverdeling inmiddels bekend. Ik bedien de oven en ben verantwoordelijk voor het maken en beleggen van de pizza. Chef Willem ontfermt zich over de presentatie van de pizza. Nadat de pizza goudbruin uit de oven komt heeft Willem nog 3 minuten de tijd om zijn presentatie te doen. Het plaatsen van de amuses, de kaaskoekjes, rucola en gedroogde tomaatjes.
We zijn er klaar voor!

Donderdag 15 januari is de grote dag. E hebben ons goed voorbereid, alles besproken en melden ons voor deelname. Opvallend is dat we naast één andere deelnemer uit Alkmaar, de enige deelnemer uit Nederland zijn. De overige 13 deelnemers komen allen uit Italié en zijn speciaal overgevlogen. We vinden dit toch een beetje jammer, want dit zijn och wedstrijden voor in Nederland woonachtige deelnemers?

We zijn bijna aan de beurt en zijn wat gespannen. Het is altijd wennen om te erken met andere apparatuur en de ogen die op je gericht zijn. Op het moment van de waarheid, gaat het gelukkig erg goed. One pizza is echt een plaatje, de amuses blijven mooi recht staan en de reacties uit het publiek zijn positief, zij hebben ook kunnen proeven. We geloven echt dat we hoge ogen gegooid hebben en proosten vast met een glaasje Prosecco.

De prijsuitreiking is echter een klap in ons gezicht. We waren heilig overtuigd van ons succes. De waarheid is echter ver van dat. We eindigen op de 7e plaats, jammer. Gek is dat je soms deelneemt aan een wedstrijd en onmiddellijk voelt als het niet goed gaat. Deze keer zijn we echt overtuigd van een podiumplaats…..helaas. Gelukkig gaan we wel door naar de volgende ronde in Hamburg. In het juryrapport staat dat de pizza ingewikkeld is…..of is de italiaanse jury nog niet toe aan deze vooruitstrevendheid?

A presto in Hamburg,
Ciao

Sergio Bandelli


NK- PIZZABAKKEN Amsterdam Januari 2015 

Tijdens de Horecava in Amsterdam op donderdag 15 januari 2015 heeft onze ambassadeur Chef Pizzaiolo Sergio Bandelli deelgenomen aan het NK-Pizzabakken op  de Horecava in Amsterdam. Net zoals vorig jaar doe ik weer mee aan de pizzawedstijden op de Horecava in Amsterdam. Dit jaar is de organisatie voor het eerst in handen van Stichting “De Lekkerste Wedstrijden”.

De stichting organiseert meerdere wedstrijden op de Horecava zoals NK-Pannekoeken bakken en “Het Lekkerste Broodje”.  Doel van de organisatie, in tegenstelling tot vorig jaar, is wedstrijddeelnemers te werven, afkomstig of werkend in Nederland en dat is aardig gelukt. Vorig jaar kwamen er veel deelnemers uit Italië, werkten niet in Nederland en werden rechtstreeks ingevlogen voor de Wedstrijd. Dit moet anders in 2015 vindt Stichting De Lekkerste Wedstrijden. Het idee voor mijn deelname-pizza is geïnspireerd door Croissanterie La Marquize. La Marquize is deelnemer van het NK-Pannekoeken die eerste werd in de voorrondes Noord-Holland. Ik las een artikel in een regionale krant over hun Eerste Prijs in de voorrondes. Het idee van de pannekoek komt uit de VOC-tijd. Ik besluit de ingrediënten te bestuderen en te testen. Aan de smaken van deze pannenkoek geef ik een draai en gebruik het als uitgangspunt van de wedstrijdpizza.

Hoera……Mijn pizza Van Overzee komt tot leven! Heerlijke VOC kruiden gebruik ik in een huisgemaakte mosterd met Cranberry’s die een pittige smaak moet geven aan de pizza. Verder gebruik ik Mascarpone, gerookte zalm, paksoi met soya, venkel en Batavia-sla. Veel gasten en personeelsleden zijn proefkonijn geweest om mijn uiteindelijke pizzakeuze tot stand te brengen, maar mijn besluit staat vast.  Dit gaat hem worden! De Pizza Van Overzee, ik maak de inschrijving defenitief. Samen met een kostprijsberekening en caloriechecker dien ik mijn deelname in.

oorkondeOp de dag van de waarheid, vertrekken we op tijd naar Amsterdam. Een dag eerder heb ik nog goed getraind met mijn collega Giulio Farnese, die ook mee doet. Ook Giulio heeft een innovatieve pizza. Een topping van huisgemaakte Humus en rucola met een gecaramellisseerde appel erop, spek en mozzarella. Een pizza met een zeer delicate smaak en lage caloriewaarde vanwege de humus. Humus, gemaakt van kikker-erwten is een gezond alternatief als smeersel te gebruiken en kun je zonder schuldgevoel van “snoepen”. Erg vezelrijk en valt in de categorie “Slow food”, waar de jury nog wel eens extra punten voor kan geven. Al met al zijn we beide overtuigd van onze mooie en lekkere pizza’s en hebben er zin in. De deelname van Giulio is de eerste keer, maar met wat zenuwen presteert hij als de beste. Nu moet ik eerlijk zeggen, dat ook bij mij de zenuwen opspelen, na zoveel wedstrijdervaring blijft dat toch…..hoort er bij denk ik?

Voor aanvang van de wedstrijd stelt de jury zich voor. De jury bestaat uit een vertegenwoordiger van Horeca Misset, een broodexpert en Alessandro de zoon van Mario in Neck. Erg leuk dat de jury verschillende inzichten kent en ieder met zijn eigen invalshoek beoordeelt. Alessandro Neck vertelt bij zijn introductie, dat zijn voorkeur uitgaat naar de traditionele pizza met tomaat en mozzarella. Ooohhhh….Wat zegt ie nu? Daar ben ik met mijn pizza van afgestapt. Mijn pizza heeft een topping van mascarpone en mosterd…..ooohhhh…hopen dat de andere juryleden een voorkeur hebben voor mijn topping die zich onderscheid.

Ik mag als tweede op en het gaat best goed vind ik. Een mooie krokante bruine rand. Mijn deeg is erg luchtig en heeft 72 uur gerezen. Ook over de presentatie ben ik tevreden. Ik serveer de pizza aan de jury op een handgemaakte pizzaplank gemaakt door mijn wedstrijdmaatje van vorig jaar, Willem Deinum. De jury lijkt wel onder de indruk, maar dat is toch altijd moeilijk te zeggen ….we zullen het zien. Ook Giulio gaat onwijs goed, ik ben erg trots op onze resultaten.
Op deze dag maak ik nog kennis met Frank Eggerdink van La Marquize. Zijn deelname aan de NK-Pannekoeken heeft in de ochtend plaatsgevonden en hij is niet ontevreden. Frank is erg trots op het feit dat wij zijn idee “gepikt”hebben en daar een Mediterane draai aan gegeven hebben. Frank maakt nog een grapje en zegt: “Als ik nog ergens moet tekenen, dan hoor ik het wel he!….hahaha!”

Het einde van de dag is aangebroken en we hebben er weer een lange dag opzitten. Het is tijd voor de prijsuitreiking. En ja hoor!…Mijn Pizza Van Overzee is derde prijs winnaar geworden. Giulio valt helaas niet in de prijzen, maar wij vinden hem wel een winnaar. De eerste prijs gaat naar Pizzabakkerij Tubb’s in Alkmaar. Deelnemer Thom koos voor een traditionele pizza met een salami van truffel en een pesto van rucola. Traditioneel dus….maar ja……wat is wijsheid? Morgen ga ik naar Frank Eggerdink van La Marquize, die zijn zaak heropent onder de naam, Koning Pannenkoek. Even samen genieten van zijn winnende Idee.

A presto,
Ciao

Sergio Bandelli