Tijdens de Horecava in Amsterdam op donderdag 15 januari 2015 heeft onze ambassadeur Chef Pizzaiolo Sergio Bandelli deelgenomen aan het NK Pizza Bakken. Hieronder vindt u het verslag van die dag. 

Net zoals vorig jaar doe ik weer mee aan de pizzawedstijden op de Horecava in Amsterdam. Dit jaar is de organisatie voor het eerst in handen van Stichting ‘De Lekkerste Wedstrijden’. De stichting organiseert meerdere wedstrijden op de Horecava zoals NK Pannenkoeken Bakken en ‘Het Lekkerste Broodje’. 

Het idee voor mijn deelname-pizza is geïnspireerd door Croissanterie La Marquize. La Marquize is deelnemer van het NK Pannenkoeken die 1e werd in de voorrondes Noord-Holland. Ik las een artikel in een regionale krant over hun 1e prijs. Het idee van de pannenkoek komt uit de VOC-tijd. Ik besluit de ingrediënten te bestuderen en te testen. Aan de smaken van deze pannenkoek geef ik een draai en gebruik het als uitgangspunt van de wedstrijdpizza.

Hoera… mijn Pizza Van Overzee komt tot leven! Heerlijke VOC kruiden gebruik ik in een huisgemaakte mosterd met cranberry’s die een pittige smaak moet geven aan de pizza. Verder gebruik ik mascarpone, gerookte zalm, paksoi met soya, venkel en Batavia-sla. Veel gasten en personeelsleden zijn proefkonijn geweest om mijn uiteindelijke pizzakeuze tot stand te brengen. Dit gaat hem worden! De Pizza Van Overzee; ik maak de inschrijving definitief. Samen met een kostprijsberekening en caloriechecker dien ik mijn deelname in.

Op de dag van de waarheid, vertrekken we op tijd naar Amsterdam. Een dag eerder heb ik nog goed getraind met mijn collega Giulio Farnese, die ook meedoet. Ook Giulio heeft een innovatieve pizza. Een topping van huisgemaakte humus en rucola met een gecaramellisseerde appel erop, spek en mozzarella. Een pizza met een zeer delicate smaak en lage caloriewaarde vanwege de humus. Humus, gemaakt van kikker-erwten, is een gezond alternatief en als smeersel te gebruiken. Hiervan kun je zonder schuldgevoel ‘snoepen’. Erg vezelrijk en valt in de categorie ‘slow food’, waar de jury nog wel eens extra punten voor kan geven. Al met al zijn we beiden overtuigd van onze mooie en lekkere pizza’s en hebben er zin in. De deelname van Giulio is de 1e keer, maar met wat zenuwen presteert hij als de beste. Nu moet ik eerlijk zeggen, dat ook bij mij de zenuwen opspelen, na zoveel wedstrijdervaring blijft dat toch… hoort erbij denk ik?  

Voor aanvang van de wedstrijd stelt de jury zich voor. De jury bestaat uit een vertegenwoordiger van Horeca Misset, een broodexpert en Alessandro de zoon van Mario in Neck. Erg leuk dat de jury verschillende inzichten kent en ieder vanuit zijn eigen invalshoek beoordeelt. Alessandro Neck vertelt bij zijn introductie, dat zijn voorkeur uitgaat naar de traditionele pizza met tomaat en mozzarella. Ooohhhh… wat zegt ie nu? Daar ben ik met mijn pizza van afgestapt. Mijn pizza heeft een topping van mascarpone en mosterd. Laten we hopen dat de andere juryleden een voorkeur hebben voor mijn topping die zich onderscheidt.

Ik mag als 2e op en het gaat best goed vind ik. Een mooie krokante bruine rand. Mijn deeg is erg luchtig en heeft 72 uur gerezen. Ook over de presentatie ben ik tevreden. Ik serveer de pizza aan de jury op een handgemaakte pizzaplank gemaakt door mijn wedstrijdmaatje van vorig jaar, Willem Deinum. De jury lijkt wel onder de indruk, maar dat is toch altijd moeilijk te zeggen… we zullen het zien. Ook Giulio gaat onwijs goed, ik ben erg trots op onze resultaten.

Het einde van de dag is aangebroken en we hebben er weer een lange dag opzitten. Het is tijd voor de prijsuitreiking. En ja hoor: mijn Pizza Van Overzee is 3e prijs winnaar geworden. Giulio valt helaas niet in de prijzen, maar wij vinden hem wel een winnaar. De 1e prijs gaat naar Pizzabakkerij Tubb’s in Alkmaar. Deelnemer Thom koos voor een traditionele pizza met een salami van truffel en een pesto van rucola.Traditioneel dus, maar ja, wat is wijsheid?

A presto,

Ciao 

Sergio Bandelli 

032_rb-image-1684829